Det skal være trygt å være frivillig i Norsk Folkehjelp. Vi vet at seksuell trakassering, vold, overgrep, rasisme og grenseoverskridende adferd kan skje overalt der mennesker møtes, både fysisk og digitalt. Dette inkluderer frivilligheten. Ved å snakke åpent om dette problemet kan vi også forebygge det. Om du har opplevd, har mistanke om, eller skal håndtere – det finnes hjelp og veiledning å få.
Ressursgruppa mot vold, overgrep, grenseoverskridende adferd og rasisme er en hjelpe- og veiledningsgruppe. Vi bistår deg hvis du har spørsmål, en bekymring, vil drøfte en sak eller trenger bistand med å håndtere en sak i lokallaget eller ta den videre.
Kontakt
Du finner kontaktinformasjonen til ressursgruppa her.
Sanksjonsutvalget har mandat til å sanksjonere medlemmer som bryter Norsk Folkehjelps interne retningslinjer og vedtekter. Sanksjonsutvalget kan hjelpe og bistå lag med vanskelige saker, og hvordan man bør behandle sanksjonssaker lokalt.
Kontakt
Har du hørt om hendelser, eller mistenker du seksuell trakassering, grenseoverskridende adferd, vold, rasisme eller overgrep? Har du en mistanke som du trenger å drøfte med noen?
Hjelp den som har opplevd trakassering/overgrep.
Kontakt politiet dersom du vet eller tror det kan være et lovbrudd. Alle har avvergeplikt (straffeloven § 196), det betyr plikt til å si ifra til politiet hvis du kan hindre nye overgrep.
Si ifra til ledelsen i lokallaget, eller en ansvarlig tillitsvalgt
Søk råd og hjelp hos ressursgruppa. Kontaktinformasjon finner du lenger oppe på sida.
Har du opplevd å bli utsatt for seksuell trakassering, grenseoverskridende adferd, overgrep, vold eller rasisme?
Snakk om det med noen du stoler på. Ved å fortelle om det du har opplevd kan du få slutt på det. Det er også viktig at du sier i fra slik at denne personen ikke får mulighet til å gjøre det samme mot andre.
Kontakt politi og/eller overgrepsmottak om du har blitt utsatt for overgrep.
Politiet: ring 02800 / politi.no
Du kan be om å få snakke med noen som arbeider med seksuelle overgrep.
Ring 113 om det står om liv og helse.
Overgrepsmottak: overgrepsmottak.net / dinutvei.no
Du kan be noen du stoler på om å bli med deg til politiet/overgrepsmottaket.
Om du ikke ønsker eller tør å snakke med politiet/overgrepsmottaket er det andre som kan gi deg råd, for eksempel
helsesøster
fastlege
alarmtelefonen for barn og unge (116 111)
landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte (800 57 000)
Du kan også si ifra til lokallaget ditt, kontakt leder eller en tillitsvalgt du stoler på.
Du kan alltid ta kontakt med noen i ressursgruppa i Norsk Folkehjelp. Kontaktinfo finner du lenger oppe på sida.
Hvis du vil varsle om noe som har skjedd i Norsk Folkehjelp finnes det flere måter du kan varsle på.
Du kan ta kontakt med
en tillitsvalgt du stoler på
lokallaget ditt
sanksjonsutvalget
ressursgruppa
Varsel vil alltid bli håndtert seriøst, og kun et fåtall av personer som er involvert i å løse saken får innsyn. Disse har taushetsplikt.
Det går an å varsle anonymt, men det vil gjøre det vanskeligere for oss å løse saken og gi hjelp til de som trenger det. Samtidig kan et anonymt varsel gi troverdighet hvis andre varsler om det samme. Du kan rådføre deg med ressursgruppa hvis du ikke er sikker på hva du vil gjøre, de har taushetsplikt.
For hjelp og bistand til å håndtere saker om vold, overgrep og grenseoverskridende adferd, kan enkeltpersoner og lokallag kontakte ressursgruppa i organisasjonsavdelingen. Kontaktinfo til ressursgruppen finner du her. Gruppa skal ikke saksbehandle eller fatte vedtak, kun rådgi og hjelpe.
Skal du varsle om brudd på organisasjonens etiske retningslinjer, vedtekter eller direktiver mot en tillitsvalgt i organisasjonen, så skal saken sendes til sanksjonsutvalget.
Skal du varsle om brudd på organisasjonens etiske retningslinjer, vedtekter eller direktiver begått av et ordinært medlem uten tillitsverv, skal du kontakte lederen i lokallaget, eller lokallagslederen til den du varsler imot om. Kontaktinformasjon til tillitsvalgte i Norsk Folkehjelp Asker og Bærum finner du her.
I de sentrale vedtektene til Norsk Folkehjelp står det om hvilke sanksjoner som kan vedtas for medlemmer som opptrer i strid med Norsk Folkehjelps formål, vedtekter, retningslinjer eller misbruker organisasjonens navn. Du finner det i § 15 i vedtektene (s. 27).